Mandelmelk lages enkelt av kun to ingredienser -mandler og vann. Den kan brukes i smoothies, over mueslien, i bakst, pannekaker og lignende, eller nytes alene. Hjemmelaget mandelmelk er noe helt annet en butikkjøpt! Den er helt fersk og inneholder ingen mystiske tilsetningsstoffer. Den har derfor også mye kortere holdbarhetstid enn butikkjøpt plantemelk. Etter min erfaring holder den i kjøleskapet i 2-3 dager. Derfor kan det være greit å lage litt mindre porsjoner om gangen.
Du kan også bruke f.eks. havre, hassenøtter, cashewnøtter eller hempfrø. Jeg liker å ha i litt vanilje, men dette er ikke nødvendig. Om du vil ha melken litt søt, kan du tilsette litt agavesirup.
Mandler kjøres i blender med vann, deretter skal den siles slik at man sitter igjen med mandelmelk og mandelmasse.
- 2 dl mandler
- 1 liter vann
- Frø fra ½ vaniljestang
- Bløtlegg mandlene over natten.
- Hell av vannet på mandlene og ha mandlene i en blender. Tilsett vannet.
- Kjør i et par minutter til mandlene er helt knust (som mel).
- Finn fram en bolle og en nøttemelkpose (evt. et vanlig kjøkkenhåndkle) og sil mandelmelken gjennom nøttemelkposen. Sørg for å presse ut all melken, slik at du kun sitter igjen med en tykk mandelmasse i posen.
- Bland tilslutt inn vaniljefrø i mandelmelken og hell over i flasker. Oppbevares i kjøleskap. Melken holder seg i 2-3 dager i kjøleskapet.
Mandelmassen kan brukes i kjeks, knekkebrød, bakst eller smoothies. Den kan fint fryses.
Hei!
Du har så greie oppskrifter med utregnet kcalori og næringsinnhold,takk for det!Det er til stor hjelp for oss som prøver å leve plantebasert i møte med fastleger.Siden din er seriøs og oversiktlig!
Jeg lurer derfor på om du vet hvor mye kcalorier det er i hjemmelaget mandelmelk vs.butikkjøot mandelmelk?Det er umulig å finne svar på selv på norske nettsider,og de utenlandske opperere med verdier fra 25 kcal/100g og helt opp til 110 kval/100g.Det virker ikke som om dette er lett å enes om,og for oss som ikke er utdannet innen feltet blir drtte ganske innfløkt å finne utav,særlig når utenlandske suser opperere med helt andre måleenheter.
Dette gjelder hjemmelaget plantemelk generelt (havre,hamp,osv)Finnes det ikke en “formel”som kan brukes?
Ellers tusen takk for kjempe kjempeflott blogg!!
Hei!
Tusen takk for god tilbakemelding på bloggen og næringstabellene, det er veldig hyggelig å høre!
Ang. næringsinnholdet i mandelmelk (og plantemelk generelt). Dette kan variere stort, da det avhenger av mengden vann og mandler (eller havre, soya etc.) som brukes. Om det brukes mer vann vil den inneholde mindre kalorier og næring generelt, enn om den inneholder mer mandler. Dette varierer nok mellom de ulike merkene, f.eks. Alpro, GoGreen og Oatly. Når man lager den selv avhenger det også av hvor lenge du kjører den (vann + mandler) i food processoren (mandlene vil bli en finere masse jo lengre den kjøres, dvs. få mer konsistens som mel) og dermed vil det være mulig å “sile” ut mer næringstoffer og fett etterpå. Dessverre var det ikke mulig for meg å regne ut næringsinnholdet i den hjemmelagde mandelmelken, da det er umulig for meg å vite hvilke næringsstoffer og mengder som siles ut i melken og hva som sitter igjen i “mandelmassen”. Det er nok ingen formel som kan brukes dessverre, ikke som jeg kjenner til i hvertfall.
Jeg kan tenke meg at butikkjøpt plantemelk ofte er rikere på kalorier, da det er vanlig å tilsette andre ingredienser utenom vann og mandler (eller havre, soya etc), men igjen så varierer dette. Butikkjøpt plantemelk inneholder ofte mer næringsstoffer enn hjemmelaget, da de som regel er beriket med vitamin D, vitamin B12, riboflavin og kalsium. På en annen side er disse pasteurisert og har en unormal lang holdbarhetsdato. Fersk er alltid best, men de med et ensidig kosthold kan ha nytte av den butikkjøpte.
Så ja, dessverre ikke så lett å svare på spørsmålet ditt. Men er interessert i å finne ut av det samme selv 🙂 Håper svaret var noe nyttig.
Marie
Hei!
Takk for en flott informativ og seriøs blogg!
Du har veldig fine oversikter om næringsinnhold til matrettene dine,men jeg fant ingen oversikt over kcaloriinnholdet i mandelmelka?
Det er så godt som umulig å finne en pålitelig kilde som forteller hva kcaloriinnholdet i HJEMMELAGET mandelmelk er,og på utenlandske sider virker det som om forvirringen er like stor,det varierer fra 25 til 110kcal/100g på ulike blogger/forum.
Ganske vanskelig for oss som ikke har ernæringsutdannelse å skjønne og heller ikke lett når amerikanske/utenlandske blogger oppererer med helt andre måleenheter enn i Norge.
Er dette virkelig så umulig å finne ut av?Håper du i alle fall kanskje kunne gitt et sånn omtrentlig estimat,for jeg har skjønt at hjemmelaget mandelmelk har mer næring enn Alpro sin på under 20kcal pr.100g men det er jo et vanvittig spenn her!
-ellers takk for fine oppskrifter og artikler!