Eggfri majones kan enkelt lages av eddik, sennep, soyamelk og olje! Oppskriften på eggfri majones, også kalt veganese, finnes på mange veganske blogger der ute. Den tar maks 5 minutter å lage og er minst like enkel som vanlig majones med egg. Oppskriften kan varieres med ulike smakstilsetninger, f.eks. med og uten hvitløk for majones eller aioli, med chili for en chili majones eller urter og tomatpurée for en burgerdressing. Mulighetene er mange, og det er bare å prøve seg fram til du finner din favoritt!
Eggfri aioli
Forberedelse
Tilberedning
Total tid
Forfatter: Marie Vogt
Porsjoner: 2
Ingredienser
- 1 fedd hvitløk
- 1 dl usøtet soyamelk
- 1 ts eplecider eddik
- 1 ss dijon sennep
- 1,5-2 dl rapsolje*
- Pepper
Fremgangsmåte
- Blend alle ingrediensene med en stavmikser, unntatt rapsoljen.
- Hell deretter oljen i en tynn stråle mens du bruker stavmikseren. Blandingen vil da tykne. Bland evt. inn andre smakstilsetninger.
- Oppbevar i kjøleskap.
Notater
Oppskrifter gir ca. 2 dl aioli.
*Jeg bruker kaldpresset rapsolje -et sunnere alternativ til herdet rapsolje som ofte brukes til steking. Kaldpresset olje gir en mer markant smak og kan være litt uvant for noen. Det er helsemessig gunstig å bruke rapsolje (evt. olivenolje) framfor solsikkeolje og soyaolje, da rapsolje har en svært gunstig sammensetning av omega-3 og omega-6.
Dette er ikke min egen oppskrift, men det er usikkert hvor den opprinnelige kommer fra da denne florerer over internett på veganske blogger.
*Jeg bruker kaldpresset rapsolje -et sunnere alternativ til herdet rapsolje som ofte brukes til steking. Kaldpresset olje gir en mer markant smak og kan være litt uvant for noen. Det er helsemessig gunstig å bruke rapsolje (evt. olivenolje) framfor solsikkeolje og soyaolje, da rapsolje har en svært gunstig sammensetning av omega-3 og omega-6.
Dette er ikke min egen oppskrift, men det er usikkert hvor den opprinnelige kommer fra da denne florerer over internett på veganske blogger.

Jeg kan ikke bruke soyamelk, hva er det beste alternativet:)
Hei 🙂
Jeg har forsøkt å lage denne oppskriften med andre typer plantemelk, men det var desverre ikke mulig. Den tykner ikke da. En annen mulighet er å lage aioli med en base av cashewnøtter, om du tåler det? Personlig har jeg ikke prøvd denne oppskriften, men du kan jo ta en titt: http://begoodorganics.com/blogs/subscriber-only-recipes/7985277-creamy-cashew-aioli.
Marie
Tusen takk for svar, jeg fant din blogg i går. Skal ha noen veninner til lunsj imorgen . Satser da på din vegetar panini pluss litt til. Jeg er på vei inn i vegan verden, pga helsemessige årsaker og ikke minst den etiske siden. Jeg har lavt stoffskifte (bruker medisiner 19år) Veldig mange anbefaler paleo diet, men pga etiske siden greier jeg ikke å spise kjøtt lengre.Veldig mye bra her på din side og informativt. Hjertelig takk for svar.
Takk for hyggelige kommentarer, det setter jeg stor pris på!
Det høres ut som et bra valg, håper den faller i smak! Det er mange som anbefaler paleo dietter til behandling av diverse tilstander/sykdommer, men som du sier er det hverken dyrevennlig eller miljøvennlig. Et plantebasert kosthold har mange helsemessige fordeler, bevist av en rekke studier. Håper du tar kontakt igjen om du har noen spørsmål.
Hei! Tenkte å prøve denne oppskriften i morgen da vi skal lage hjemmelagde blackbean burgers! Men lurer på om jeg kan erstatte rapsolje med olivenolje?
Hei!
Du kan fint erstatte rapsolje med olivenolje, men vær obs på at om du bruker kaldpresset olje vil det gi en markant smak på aiolien. Det kan derfor være greit å bruke en olje som er litt mild i smaken 🙂