En smakfull cashewost med soltørket tomat, krydret med miso, hvitløk og næringsgjær! Hele cashewosten rulles i krydder for et fargerikt og spennende utseende. Cashewosten passer ypperlig på ostefatet, enten på kjeks eller knekkebrød -gjerne med litt frisk frukt og grønnsaker ved siden av. Da cashewosten baseres på cashewnøtter er den rik på proteiner og sunt fett, samt jern og magnesium!
TIPS: eksperimenter med oppskriften og krydre med det du ønsker! Det går fint an å droppe de soltørkede tomatene, hvitløk og/eller miso, om du vil lage en mer naturell utgave av cashewosten. Prøv deg også frem med mengdene -kanskje du vil ha mer hvitløk og mindre soltørkede tomater. Du kan også være kreativ og tilsette andre krydder, som f.eks. paprika, eller urter, som f.eks. dill eller gressløk.
Cashewosten holder seg minst 1 uke i kjøleskapet. Første dagen vil cashewosten være relativt myk, men den vil bli fastere etter noen dager i kjøleskapet. Lag gjerne halv oppskrift, da denne porsjonen er relativt stor (spesielt om du kun er 1 person).
- Cashewnøtter bløtlegges over natten
- De bløtlagte cashewnøttene kjøres til en jevn masse i en food processor
- Deretter tilsettes næringsgjær, sitronjuice, hvitløk, miso og soltørket tomat
- Alle ingrediensene kjøres i food processor
- Cashewosten formes rund og pakkes inn i bakepapir, for så å avkjøles i kjøleskap
- • 4 dl naturelle cashewnøtter, bløtlagt over natten
- • 1 ss næringsgjær
- • 2 ts sitronjuice
- • 1 fedd hvitløk
- • 1 ts miso
- • 2 ss soltørket tomat, ikke i olje
- Valgfritt: friske urter og krydder til å dekke cashewosten. Jeg har brukt grovhakket rosmarin, chiliflak og chilipulver.
- Ha bløtlagte cashewnøtter i en food processor og kjør til en jevn masse.
- Ha i de øvringe ingrediensene og kjør til alt er godt blandet.
- Finn frem et bakepapir og legg cashewosten over på bakepapiret, ved å bruke en slikkepott.
- Form cashewosten rund, lettest ved å bruke litt vann på hendene. Brett inn sidene på bakepapiret, slik at hele osten dekkes. Avkjøl i kjøleskapet i minst 2 timer. Jeg la min i en bolle med flat bunn, slik at osten formet seg til en viss grad etter formen.
- Strø krydder utover en tallerken og dekk osten med krydderet. Pakk den deretter inn i et nytt bakepapir.
- Osten oppbevares i kjøleskapet innpakket i bakepapir. Den vil bli fastere etter et par dager.
- Osten serveres på kjeks eller knekkebrød.
*Tilberedningstid inkluderer ikke bløtlegging av cashewnøtter.
En liten “slice” veier ca. 10 g. En porsjon er derfor satt til 60 g.
Har du prøvd med agar agar? Er det stor forskjell på konsistensen,evt smak? Gleder meg til å orøve denne😊
Jeg har ikke prøvd å lage akkurat denne cashewosten med agar agar, blant annet pga. jeg synes den blir fast nok uten, samt at agar ofte lager en bismak som jeg ikke er så glad i 🙂