Linser er supersunt og miljøvennlig mat, og det er noe alle bør prøve å spise mer av! Her bruker jeg linser (både røde og grønne) i en nydelig linsecurry, med søtpotet og kokosmelk. Gryten er utrolig lettvint å tilberede, men den må stå og godgjøre seg på platen en liten stund. Planlegg middagen i god tid, og lag gjerne ekstra mye for å fryse ned i porsjonspakker. Server curryen med ris eller quinoa for ekstra protein!
Visste du at søtpotet er en av de beste kildene til beta-karoten? Beta-karoten omdannes til retinol (vitamin A) i kroppen, som er viktig for blant annet synet, huden, vekst og immunforsvaret. Da vitamin A er et fettløselig vitamin er det avhengig av fett for å absorberes (derfor er kokosmelken ypperlig her). 100 g rå søtpotet inneholder 551 RAE (matvaretabellen), mens dagsbehovet er 700 RAE.
TIPS: om du bruker hele linser (jeg brukte 50/50 splittlinser og hele linser) anbefaler jeg deg å bløtlegge de på forhånd i ca. 8-12 timer. Det vil både redusere koketiden på currygryten, samt øke absorpsjonen av kalsium, jern og sink. Jeg synes det er fint å bruke både røde linser (splittede) og grønne linser (hele) i denne oppskriften for litt variasjon. De røde splittlinsene “kokes i hjel” og blir en del av sausen, mens de grønne linsene holder seg hele og gir tyggemotstand. Linser er utrolig sunt og gryten møter dagsbehovet for selen, samt nesten hele dagsbehovet for jern (for kvinner). Gryten inneholder også hele 22 g protein per porsjon, uten tilbehør.
- • 1 løk
- • 2-3 fedd hvitløk
- • 500 g søtpotet
- • 1 boks tomat
- • 1 boks kokosmelk
- • 2 dl linser (jeg brukte 1 dl røde splittlinser og 1 dl grønne linser) + 2-4 dl vann
- • 1 ts salt, evt. grønnsaksbuljong
- • 1 ts gurkemeie
- • 1 ss karripulver
- • Chili og/eller cayenne, smak til
- For å redusere koketiden anbefaler jeg å bløtlegge linsene på forhånd, da vil du ikke trenge fullt så mye vann. Les notater*.
- Grovhakk løk og hvitløk og ha i en stor gryte. Stek på middels varme med litt vann (olje er ikke nødvendig) til løken er myk.
- Skjær søtpotet i små terninger og tilsett i gryten.
- Ha i de øvrige ingrediensene. La gryten småkoke med lokk i ca. 45 minutter.
- Server gryten med ris eller quinoa, samt litt koriander.

Legg igjen en kommentar